ADAKAH TEKNOLOGI BLOCKCHAIN PENTING UNTUK DIGUNAKAN ?

Posted by

Author: NORABIATUL ADAWIYAH ZAWAWI

Apa itu blockchain?

Blockchain adalah Teknologi Ledger Teragih (DLT) yang mengandungi rekod pelbagai transaksi yang diedarkan kepada orang yang berbeza. Ia tidak memerlukan kawalan pusat kerana data tersebut tidak terletak di sistem tempatan mana pun, data tersebut disimpan dalam sistem yang selamat yang diedarkan di seluruh dunia.

Penerapan blockchain dalam pengiklanan digital sangat ketara. Sejak beberapa dekad kebelakangan ini, syarikat pengiklanan menggunakan data peribadi pengguna untuk memahami tabiat membeli mereka dan merancang kempen dengan menyerang ruang peribadi mereka. Ini menawarkan persekitaran yang aman untuk pengiklan dan penerbit dan membolehkan mereka berhubung dengan khalayak yang tepat dan melakukan transaksi yang selamat.

Kepentingan teknologi blockchain

Keselamatan adalah kepentingan teknologi blockchain yang utama kerana ianya adalah perhatian utama untuk semua jenis aktiviti dalam talian. Banyak data dicuri, dan maklumat dilanggar dalam dunia digital ini. Blockchain memberikan tahap keselamatan yang sangat tinggi sehingga mustahil untuk dilanggar oleh siapa pun kerana sifat Blockchain yang terdesentralisasi. Kepentingan yang kedua ialah ketelusan. Teknologi blockchain sangat telus kerana semuanya dapat dilihat oleh semua peserta dari awal hingga kini. Seseorang dapat melihat setiap yang ada di rangkaian desentralisasi yang menjadikannya teknologi yang sangat terbuka. Ini mengurangkan kemungkinan terdapat perbezaan dalam sistem kerana tidak ada yang tersembunyi. Teknologi blockchain juga adalah model kewangan yang paling berpatutan yang ada di dunia sekarang. Sekiranya seseorang membandingkannya dengan model ekonomi tradisional, maka harganya sangat murah. Banyak syarikat kini ingin menggunakan teknologi blockchain kerana mereka dapat menjimatkan banyak kos dalam model ekonomi mereka, ini sangat bermanfaat bagi industri perbankan.

Seterusnya, urus niaga yang berlaku menggunakan teknologi blockchain memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan. Jauh lebih cepat daripada waktu transaksi yang diambil dalam teknologi tradisional. Dalam beberapa minit, seseorang dapat menerima atau mengirim dokumen kewangan dan wang. Tidak ada beban untuk menunggu berjam-jam dalam teknologi blockchain ini. Peningkatan Kecekapan dalam Kewangan juga merupakan kepentingan dalam menggunakan teknologi blockchain ini.  Tidak ada penglibatan mana-mana pihak ketiga dalam teknologi blockchain. Oleh itu, ia menjimatkan banyak kos perantara, dan semua transaksi berlaku secara langsung dari individu ke individu lain. Dalam sistem perbankan tradisional, harganya lebih kepada memproses transaksi kewangan. Dengan menggunakan teknologi blockchain, bank dan syarikat dapat meningkatkan kecekapan ekonomi mereka dan oleh kerana ketelusan transaksi dalam teknologi blockchain sangat tinggi, segala jenis penipuan dapat dikenal pasti dengan mudah. Oleh itu, sebarang penipuan yang berlaku di sumber terbuka Blockchain tidak dapat disembunyikan, dan perniagaan selalu dilindungi dari penipuan.

Selain itu, teknologi blockchain ini juga tidak menggunakan orang tengah dalam transaksi. Dalam teknologi blockchain, tidak ada peluang untuk pengantara atau perantara dalam sebarang transaksi seperti pembayaran digital, tuntutan insurans, pengurusan aset, bursa saham, pendaftaran tanah dan banyak lagi. Teknologi blockchain mempunyai banyak aplikasi dan kegunaan di masa depan. Beberapa kemungkinan dalam bidang Blockchain termasuk Mata Wang Digital, Pembiayaan Mikro, P2P Pinjaman, Kiriman Wang, Pembayaran Global, E-dagang, Kontrak Pintar, Escrow, Wager dan lain-lain akan digunakan. Beberapa kemungkinan lain adalah Hak Digital, Penyimpanan Rekod, Harta Intelek, Pengundian, Pemilikan, Rekod Hakmilik, Penjagaan Kesihatan, Sekuriti, Derivatif, Pengumpulan dana. Pengendalian hutang, Pasaran Swasta dan pasaran Ekuiti juga merancang untuk menggunakan Blockchain.

Kontrak pintar adalah kontrak di mana situasi dan keadaan tertentu ditentukan, yang membantu dalam melaksanakan tugas yang telah ditentukan secara automatik. Teknologi blockchain bermanfaat dalam inovasi automatik pelaksanaan tindakan yang telah ditentukan. Matlamat kontrak pintar adalah untuk mengurangkan kos transaksi, meningkatkan kecepatan pelaksanaan, dan memberikan keamanan tingkat yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan kontrak hukum tradisional. Terdapat banyak aplikasi kontrak pintar seperti pengurusan rantaian bekalan, sistem pengundian, data penjagaan kesihatan, akses maklumat peribadi, akses identiti, perjanjian pembayaran dan sewa, perjanjian pengagihan royalti dan pemahaman hak harta intelek.

Kesimpulan

Akhir sekali, seperti yang kita tahu, dunia ini telah berubah dan akan tetap berubah mengikut peredaran masa. Teknologi terkini seperti blockchain, AI, pengkomputeran awan, pembelajaran mesin, dan data besar sangat berkembang dan digunakan di merata tempat pada masa kini. Terdapat peningkatan kerjaya dalam teknologi blockchain dan ianya telah mengubah wajah industri teknologi untuk selamanya. Sekiranya anda berminat untuk menjadi pembangun blockchain dan berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang blockchain teknologi ini,  boleh layari www.finterra.org dan anda juga boleh menyumbangkan waqf kepada projek yang telah Finterra jalankan.

Platform WAQFChain yang dijalankan oleh Finterra menggunakan teknologi blockchain untuk menghidupkan kembali Wakaf untuk kebaikan umat manusia. Ini untuk memastikan bahawa umat Islam yang ingin menyumbang untuk tujuan wakaf tidak dibebani dalam hal ini. Institusi dan platform Wakaf Islam yang menawarkan penyelesaian Islamic FinTech seperti Finterra melakukan penyelidikan yang cukup dalam hal ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s